Foto: Fredrik Isaksson Foto: Fredrik IsakssonI helgen anordnades Tylösandspokalen - en livräddningstävling i nordisk lagkapp.

Det är ett tävlingsmoment för att hålla livräddares kunskaper aktuella och i över 30 år har lokalföreningen Livräddarna Tylösand arrangerat denna tävling! 

Tävlingen genomförs i lag med tre deltagare och består av två moment. Först ska laget genomföra en sjukvårdsbana. Här prövas deras initiativförmåga och kunskaper i första hjälpen.

Delmoment två avgörs i en simbassäng i form av lagkapp/stafett och innehåller kast och simning med livboj, räddning av livräddningsdocka samt kast och räddning med en så kallad Hansa-lina eller räddningslina. Först i mål vinner om laget även utfört sjukvårdsbanan på ett korrekt sätt.

Guld till damlaget Livräddarna Tylösand Guld till damlaget Livräddarna Tylösand

Vid helgens tävling deltog 16 lag i dam- och herrklass respektive flick- pojkklass. Vinnare i damklassen blev Livräddarna Tylösand och i herrklassen Jönköpings SS. Vinnare i flick- och pojkklassen blev Jönköpings SS. Grattis till bra prestationer! Bästa sjukvård gick till Livräddarna Tylösand herr. Resultatlista finns nedan.

Fredrik Wickbom förklarar tillståndet SIPE Fredrik Wickbom förklarar tillståndet SIPE

Innan tävlingen startades genomfördes en kick-off med information och nyheter. Mikael Olausson – områdesansvarig livräddning/säkerhet på Svenska Livräddningssällskapet - berättade om senaste nytt om livräddning från SLS, Karin de Michiel – bevakningschef Livräddarna Tylösand – informerade om fortsatt arbete med drönarprojektet och utbildning av drönarpiloter, samt Fredrik Wickbom som informerade om SIPE (Swimming Induced Pulmonary Edema) – lungödem utlöst av vattenaktiviteter.

Priset "Bästa sjukvård" vann vårt herrlag Livräddarna Tylösand Priset "Bästa sjukvård" vann vårt herrlag Livräddarna Tylösand

Under söndagen informerade bevakningscheferna för respektive bevakningsstation Skanör/Falsterbo, Tofta samt Tylösand om just sin verksamhet. Förmiddagen avslutades med att förbundskapten Jonas Hagberg informerade om tränings- & tävlingsverksamhet i livräddning.  

Livräddarna Tylösand vill tacka alla deltagare och funktionärer för en innehållsrik och spännande helg. I år var ett flertal juniorlag med vilket är positivt för framtiden. Tack och på återseende!

För fler bilder från evenemanget eller om du vill se finalerna,
besök våra sociala medier! 

Facebook
Instagram
Vimeo

Läs hela inlägget »

Är du intresserad av att utbilda dig till drönarpilot? Utbildningen är en kompetensutveckling för dig som byggt upp erfarenhet och vill utvecklas som livräddare. Skicka en intresseanmälan till bevakningschef Karin de Michiel på mailadressen: livraddarna@tylosand.net.
 
Första utbildningstillfället planeras ske den 28-29 april i Tylösand och kommer innehålla både teori och praktisk körning med drönare. För att genomgå utbildningen krävs att du har minst 2 veckors bevakningserfarenhet under 2 år.
 
Vid frågor, kontakta Karin de Michiel på mailadressen ovan.

Läs hela inlägget »

Hej alla Sveriges livräddare! Dags för Tylösandspokalen som äger rum 24-25 mars! Varmt välkomna alla deltagare! Information om programmet finns här.

Läs hela inlägget »

2017 var ett år i Sverige som inleddes dystert med en rad tragiska olyckor såväl på isen, som i den tidiga vårvärmen. Månadsrapporterna indikerade att utvecklingen skulle skena iväg och bekräfta tendenserna som de senaste årens antal omkomna till följd av drunkning pekat på. Men under sommarmånaderna minskade antalet omkomna personer kraftigt, jämfört med både föregående år och referensperioden 2000-2017. Sista tredjedelen av året följde tidigare mönster. Slutligen summeras 2017 med 92 personer som mist livet till följd av drunkning. Detta är det lägsta antalet omkomna sedan 2011, då 95 förolyckades, och tredje lägsta antalet någonsin. 2017 års sammanställning pekar på att den befarade tendensen har brutits, antalet omkomna är under 100. Läs hela artikeln här.

Svenska Livräddningssällskapet och Livräddarna Tylösand arbetar vidare för att minska antalet drunkningar och för att öka kunskapen om vatten och säkerhet.  

Läs hela inlägget »

Är du intresserad av att vara utbildare på vår poollivräddarutbildning eller havslivräddarutbildning som vatteninstruktör? Skicka då en intresseanmälan och personligt brev till skolchef@tylosand.net senast den 31 mars. Ange vilken utbildning du önskar vara utbildare på, vilka utbildningar du har samt hur du har uppdaterat dina kunskaper under året.

Krav för att vara utbildare är uppdaterad poollivräddarutbildare. Vid frågor eller funderingar, kontakta Louise Brädde via skolchef@tylosand.net.
 

Läs hela inlägget »