Utströmmar
Vad är en utström?
Utströmmar (rips på engelska) är kraftiga strömmar som uppstår när vattenmassor från inkommande vågor söker sig ut från stranden tillbaka till havet. Ofta uppstår utströmmar på sandstränder vid kraftig vind från havet, eller vid t.ex. utlopp från åar och kring pirer, bryggor och öar.

Hur känner jag igen en utström?
En utström kan ibland vara svår att se från stranden. Du ser den lättare om du går upp på t.ex. en sanddyna. Där vattnet är lite lugnare och där vågorna inte bryter kan vara en utström. På Tylösand förekommer utströmmar vid vissa väderförhållanden. Fråga gärna en livräddare på stranden om du är osäker. När stranden bevakas av livräddare varnas besökare genom att den röda flaggan på livräddartornen hissas.

Hur gör jag om jag hamnar i en utström?
Det är mycket svårt att simma mot en utström. En utström går ofta inte så långt ut och avtar i styrka ju längre ut du kommer. Försök att flyta med strömmen ut en bit och simma sedan i sidled längs med stranden för att komma ut ur strömmen.

Hur räddar du någon?
Uppmärksamma andra på olyckan och gärna livräddare om dessa är i tjänst. Om du går i vattnet – ta med något som du kan använda som ”förlängda armen”, gärna något som flyter. Den förlängda armen kan t.ex. vara en pinne, en livboj eller en badleksak. Simma inte i utströmmen, utan vid sidan av, för att nå den du vill rädda.